29 Ekim 2013 Salı

Sülfonilüreler

İnsülin salgılamasını artırırlar. Etkili olabilmeleri için pankreasta beta hücrelerinin olmasına bağlıdır. Beta hücreleri yoksa etkili olmazlar. Çünkü beta hücrelerinde sentezlenip, depolanmış insülinin salgılanmasını artırırlar. Kısa süreli kullanımınlarda, glukagon salgılanmasını etkilemez, fakat uzun süreli kullanımda glukagon salgılanmasını engellerler.



Yaşlı hastalarda daha çok hipoglisemik yan etkiye sebep olurlar. Tolbutamid en kısa etkilidir ve yaşlılarda daha çok kullanılır. Klopramid ise en uzun etkili oral antidiyabetik ilaçtır. Klopramid anti diüretik hormonun etkisini artırır. Klopramidin yaşlı hastalarda, yemeklerini düzensiz yiyenler ile karaciğer ve böbrek yetmezliği olanlarda kullanılmasını sakıncalıdır.


Bu tür ilaçlar kullanılırken hastanın kan glukagoz düzeyi, rutin olarak izlenmelidir. Ayrıca, kan şekerini kontrol edebilen en düşük doz kullanımı esastır. İlaç kullanımı esnasında, çeşitli enfeksiyonlar, travma, cerrahi operasyonlar, miyokard enfarktüsü gibi gelişen olaylar hastada kan şekeri düzeyini kontrolünü engelleyeceği için insülin tedavisinin uygulanması gerekir. Gebelik esnasında bu tür ilaçlar kullanılmaz, insülin kullanılır. Sindirim kanalında tahrişe bağlı; bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal, mide ekşimesi, alerji cilt döküntüleri, su ve tuz tutulması, kemik iliği depresyonuna bağlı; lökopeni, trombositoz gibi yan etkilere sebep olurlar. Yüksek dozda hipoglisemiye, hipoglisemik  komaya sebep olabilecekleri unutulmamalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder