9 Ekim 2013 Çarşamba

Otonom Sinir Sistemi İlaçların Özellikleri


OTONOM SİNİR SİTEMİ İLAÇLARININ FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ


OTONOM SİNİR SİTEMİ , istek dışı çalışan efektör organların fonksiyonlarını düzenleyen sinir sistemidir. Otonom sinir sistemini etkileyen ilaçlar
 Parasempatomimetik ilaçlar, antikolinesteraz ilaçlar, parasempatolitik (antimuskarinik) ilaçlar, sempatomimetik (adrenerjik) ilaçlar, sempatolitik ilaçlar, nikotin ve gangliyon stimule eden diğer ilaçlar olarak sınıflandırılırlar.
Parasempatomimetik ilaçlar: Sinir blokajı ile antagonist etki yaparlar. Bu grupta: Betanekol, karbakol, metakolin, aseklidin ve pilokarbin adlı ilaçlar vardır.     



Antikolinesteraz ilaçlar, kolinesteraz enziminin etkisini ortadan kaldıran ilaçlardır. Bunlardan fizostigmin, neostigmin, edrofonyum klorid ve prostigmin bromid geçici etkiye; dizoprofil, fluorofosfat   tetraetil, profosfat, ekotiyofad, iyodid ve paraokson  kalıcı etkiye sahip antıkolinesteraz ilaçlardır.

Parasempatolitik (antıkolinerjik) ilaçlar parasempatik ve sempatik sinir sıstemini etkilerler.Atropin ve skopolamin  bu grubun en iyi ilaçlarıdır.

Semptamomimetik İlaçlar Adrenerjik ilaçlar: Adrenalin, sempatol,efedrin, efetonin, efedralin vb. ilaçlar periferik vazokönstrüksiyon yapan ilaçlardır.

 Sempatolitik ilaçlar: Santral etkili olanları klonidin ve metildopa, periferik
etkili olanları rezerpin, guanetidin, propranolol ve metildopadır. Arteriyel vazodilatatörler, hidralazin, prazosin: minoksidil, diazoksid, periferik etkili olanları papaverin, nilidrin olarak sıralanır. Ergot alkaloidleri alfa adrenerjik reseptör blokaji yapar. En önemli ergot alkaloidi   Ergometrin ve ergotamindir.Nikotin ve gangliyonları Stimüle eden diğer ilaçlar nikotin ve trimetafandır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder