29 Ekim 2013 Salı

Antiasit İlaçlar

Lokal etkili olan bu grup ilaçlar, mide mukozası tarafından salgılanan asidi, nötrolize ederek mide suyunun asiditesini azatırlar. Benzetme yapmak gerekirse, kıyafetleri tutuşup yanan bir kişinin üzerine su dökülüp yangını söndürmek gibi... Fazla asit ile yanan mide suyuna anti-asid madde ilave edilerek midede ki asidlik azaltılır.

Anti asitler yemeklerden önce aç karnına alınırlar. Anti asidik ilaçlar, dijital, kinidin, demir, tetrasiklin, izoniasid ve antikolinerjik ilaçlara absorbsiyonunu azaltır.




Aç iken mide suyunun Ph'sı yaklaşık 1 civarındadır. Bu grup ilaçlarla bir olan ph, 3 - 5 seviyesinde çıkartılması hedeflenir. Mide suyunun asitidesi 6'nın üzerine çıkarılırsa pepsin salgılanması inhibe olur ve sindirim fonksiyonlarının bozulmasıyla birlikte başka olumsuzluklarda ortaya çıkar. Ayrıca mide suyunun asitliği 5'in üzerine çıktığında, anti asit ilaç mideyi terkettikten sonra ortaya çıkan, rebaunt asit salınması ile mide asitliği tekrar artar.

İyi bir anti-asit ilaç kısa süre içinde mide suyundaki asitliği nötrolize edebilmeli, fakat absorbsiyonu sistemin dolaşıma karışıp yan etki göstermemelidir. Aksi halde midenin boşalmasıyla birlikte anti asit ilaç mideyi terk edeceği için etkinliği azalır. Genel olarak sıvı olan preperatlar diğerlerine oranla daha hızlı anti asit etki gösterir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder