29 Ekim 2013 Salı

Farmakoloji Dersi Nedir ?

Sağlık meslek liseleri ve tıp fakülteleri eğitim sistemindeki derslerden biri olan farmakoloji, sağlıkçı adaylarının ilaçlar hakkında tüm ayrıntılı bilgiler edinmesi amacıyla konulmuştur. Genel olarak ilaç bilimi diyebileceğimiz farmakoloji dersi: ilaçların hangi durumlarda kullanıldıkları (endikasyonları), hangi durumlarda kullanılmadıkları (komplikasyonları) yani sakıncalı durumları ve ilaçların nasıl etki ettiklerini inceler ve araştırması ile ilgilenir.



Tıp ve sağlık ile iç içe olan farmakoloji bilimi sayesinde bir çok hastalığın tedavisinde daha çok bilgi ve tecrübeye sahip oluyoruz. Farmakoloji dersi, sağlık meslek liselerinde 10. sınıf yani lise 2de karşılaştığımız bir ders. Acil tıp teknisyenliği, sağlık memurluğu, hemşirelik ve laborantlık gibi bir çok sağlık meslek lisesi bölümlerinde işlenen bu ders genel olarak tıbbi terimler ve ilaç isimleri geçtiği sebebiyle öğrenciler tarafından çok zor bir ders olduğu ifade edilmektedir. Ancak genel yapı ve ilaçların işleyişini çözdükten sonra oldukça basitleşen bu ders oldukça bilgi vericidir.



Hayrettin BARBAROS'un yazdığı Farmakoloji kitabını genel olarak incelediğimizde; karşımıza 10 ünite ile çıkmaktadır.  Farmakoloji konuları ise sırasıyla şu şekildedir;

1- Bir Bilim Olarak Farmakoloji
2- Otonom Sinir Sistemi İlaçları
3- Santral Sinir Sistemi İlaçları
4- Kardiyovasküler Sistem İlaçları
5- Solunum Sistemi İlaçları
6- Üriner Sistem İlaçları
7- Sindirim Sistem İlaçları
8- Histamin ve Antihistaminikler
9- Kemoterapötik İlaçların Sınıflandırılması
10- Endokrin Fonksiyonları Etkileyen İlaçlar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder