7 Ekim 2013 Pazartesi

Farmakoloji İle İlgili Kavramların Tanımları


FARMAKOLOJİ İLE İLGİLİ KAVRAMLARIN TANIMLARI

İlaçların vücuttaki etkileri, yan etkileri ve uygun dozda kullanımlarını anlayabilmek için farmakoloji ile ilgili genel kavramları bilmek gerekir. Bunlar:

İLAÇ NEDİR

İlaç, hastalık ve hastalık belirtilerinin tanısı, önlenmesi, azaltılması ve tedavisi amacıyla dahilen veya haricen kullanılan maddelerdir. Dünya Sağlık Orgütü ilacı; "Fizyolojik sistemleri veya patolojik durumları alanın yararı için değiştirmek veya incelemek amacıyla kullanılan veya kullanılması öngörülen bir madde ya da ürün olarak tanımlar.

FARMAKOKİNETİK NEDİR?

Farmakokinetik, ilacın bedendeki hareketi (emilim, dağılım, atılım) de­mektir.

Stimülasyon Nedir?

.Stimülasyon (indüksiyon), bir ilacın hücre fonksiyonlarını artırmasına denir.

Depresyon Nedir ?

Depresyon, bir ilaç molekülünün doku hücresi fonksiyonlarını azalt­masına denir.



Seçici Etki Nedir ?

     Seçici etki, ilacın belirli dokularda birikerek o doku üzerinde daha çok ve açık bir etki göstermesidir.

     Sinerjik Etki Nedir
     Sinerjik etki, bir ilacın birlikte verildiği ilacın etkisini artırmasıdır.

     Antagonist Etki Nedir?
Antagonist Etki, iki ilacın bir arada verildiği durumlarda birinin diğerinin etkisini azaltmasına ya da tamamen ortadan kaldırmasına denir.

İlaç Bağımlılığı Nedir?
    Ilaç bağımlılığı (müptelalık), alışkanlık ve tutsaklık olİnak üzere iki şekilde ortaya çıkar.        Alışkanlıkta sadece psikolojik bağımlılık vardır. Bu tür bağımlılıkta ilaç kişinin hoşuna giden bir etki yaratmakta ve psi­kolojik bir ihtiyacını karşılamaktadır. Tutsaklıkta psikolojik bağımlılığa ilaveten doz artırma ve fiziksel bağımlılık da vardır. Psikolojik etkisi olan

bir ilaçla santral sinir sistemi arasındaki etkileşme sonucu ortaya çıkan bir olaydır. Zamanla ilaca karşı tolerans oluşur. Her seferinde doz artırılır. Dünya Sağlık Orgütü (W.H.O.) ve Ulusal Bilimler Akademisi; tutsaklık ve alışkanlık kavramları yerine " ilaç bağımlılığı" genel teriminin kullanıl­masını, bu terimin de bir ilaç ya da kötü kullanılan ilaç grubu ile nitelendirilmesini tavsiye etmiştir.

Kötü kullanım terimi ilaçların aşırı ve uygun olmayan kullanımına ilişkin durumları açıklamak için kullanılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder