17 Ekim 2013 Perşembe

Otonom Sinir Sistemi İlaç Türleri


OTONOM SİNİR SİSTEMİ İLAÇLARININ SINIFLANDIRILMASI

Otonom sinir sistemi, istek dışı çalışan organların fonksiyonlarını düzenleyen sinir sistemidir. Otonom sinir sisteminin santral ve bölümleri vardır. Otonom sinir sistemi anatomi ve fizyoloji bakımından sempatik sinir sistemi ve parasempatik sinir sistemi adı verilen iki bölümden oluşur.
Sempatik ve parasempatik sinir sistemi istek dışı çalışır. Parasempatik sinir sistemi daha çok normal fizyolojik koşullarda vücut fonksiyonların düzenlenmesinden sorumludur.    .

Sempatik sinir sistemi ise çeşitli çevre streslerine karşı organizmanı tepkilerini idare eder.

Otonom sinir sistemi ilaçları, parasempatomimetik (Kolinerjik) ilaçlar, antikolinesteraz ilaçlar, parasempatolitik ilaçlar (Antimuskarinik ilaçlar), sempatomimetik (Adrenerjik ilaçlar), sempatolitik ilaçlar, nikotin ve gangliyonları stimule eden diğer ilaçlar olarak sınıflandırılmışlardır.

1) Parasempatomimetik (Muskarinik) İlaçlar
Parasempatomimetik ilaçlar kimyasal yapılarına göre ikiye ayrılırlar.

Bunlar:

AsetiIkolin ve diğer kolin esterleri, parasempatomimetik alkoloidler ve sentetik benzerleridir. Betanekol, karbakol, metakolin kolin esterlerine örnektir. Parasempatomimetik etki gösteren alkaloidlere örnek ilaçlar aseklidin ve pilokarpindir.

2. Antikolinesteraz (Anticlıolines Terases) ilaçlar
Antikolinesteraz ilaçlar tedavide ve haşerelerle mücadelede insektisit olarak kullanılır. Antikolinesteraz ilaçlar geçici ve kalıcı etkiye sahip olmak üzere iki grupta incelenir. Bunlardan fizostigmin, neostigmin, edrofonyurq klorid, mestinon, ambenonyum geçici etkiye; diizopropil fluorofosfat, tetraetilpirofosfat, ekotiyofat, iyodid ve paraokson kalıcı etkiye sahip antikolinesteraz ilaçlardır.            .



3. Parasempatolitik İlaçlar (Antimuskarinik İlaçlar)
Antikolinerjik (parasempatolitik) ilaçlar parasempatik ve sempatik sinir sistemini etkilerler. Organ ve dokuların reseptörlerindeki sinir uçlarından salınan asetilkolinin etkisine, kolinerjik blokaj yaparak karşı Güvenilir etkisi ile bu amaçla kullanılan en iyi ilaç atropin ve skopolamindir.

4. Sempatomimetik (Adrenerjik) İlaçlar
Adrenalin, sempatol, efedrin, efetonin ve efedralin vb. ilaçlar periferik vazokontrüksiyon yapan ilaçlardır.

 5. Sempatolitik (Sympatlıolytics) İlaçlar

6. Nikotin ve Gangliyonları Stimüle Eden Diğer İlaçlar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder