29 Ekim 2013 Salı

Gut Tedavisinde Kullanılan İlaçlar

Ürik asit, protein metabolizmasının son ürünü olan pürinin yıkılması sonucu meydana gelir. Gut, ürik asit metabolizmasının bozulmasına bağlı gelişen hiperürisemi ve akut artrit nöbetleri ile seyreden kronik bir metabolizma hastalığıdır. Akut gut artriti tablosunda, ürik asit kristallerinin eklemlerde çökmesiyle, ürik asit kristalleri lökositler tarafından fagositoza uğrar. Fagositoz sonucu lökositlerin lizozomları parçalanır ve ortama inflamatuar maddeler salıverilir. Daha sonra oluşan bir dizi gelişmeden sonra eklem içi dokusunda ürik asit kristalleri çöker ve o bölgede inflamasyon meydana gelir.



Ürik asit kristallerinin böbreklerde ve eklemlerde çökmesiyle,  zamanla eklemlerde ortaya çıkan gut artiti ve tofus adı verilen ürat birikintileri, şiddetli ağrılara sebep olur. Ayrıca böbreklerde ve idrar yollarında biriken ürat kristalleri de taş oluşumuna sebep olur. Diğer insanlara göre çok fazla olmak üzere taş oluşumu riski ile karşı karşıyadır.

Gut tedavisinde, ürikozürik ilaçlar denilen ürik asitin itrahını hızlandırmak amacıyla, ürik asit oluşumunu inhibe etme ve akut gtu ağrısını dindirme amacıyla olmak üzere üç grup ilaç kullanılır. Bunlar sırasıyla şu şekildedir;

a)      Probenesid
b)      Sülfinpirazon
c)      Kolşisin
d)     Diğer ilaçlar


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder