17 Ekim 2013 Perşembe

Otonom Sinir Sistemi İlaçları Kullanımı


Pilokarpin ve aseklidin glokom tedavisinde miyotik etki için kullanılır.

FİZOSTİGMİNİN KULLANILDIĞI DURUMLAR
 Fizostigmin; oftalmolojide miyozis etkisinden yararlanılır. Atropinin neden olduğu midriyazislerin antagonize edilmesi amacıyla kullanılır. Antikolinerjiklerin antagonisti olarak kullanılır. Antikürar etkisi nedeniyle kürar antagonisti olarak kullanılır.



NEOSTİGMİNİN KULLANILDIĞI DURUMLAR
Neostigmin:  Neostigmin miyasteni tedavisinde kullanılır. Bağırsak ve mesanenin ameliyat sonrası atonilerinin tedavisinde ve paroksimal artriyal taşikardinin giderilmesinde kullanılır. Edrofonyum Klorid miyasteni teşhisinde kullanılır. Edrofonyum kürar ve diğer kürarizan ilaçların antidotu olarak da kullanılır. Pridostigmin bromid myostenia gravis tedavisinde kullanılır.

ATROPİNİN KULLANILDIĞI DURUMLAR
Atropin: Atropin premedikasyonda sekresyonu azaltmak amacıyla, antikolinesteraz ilaçlarla zehirlenmeler sonucunda ortaya çıkan merkezi solunum depresyonunda özel antidot olarak, nezle ve üşütmelerde salgıları azaltmak  için ve soğuğa karşı direnci artırmak için kullanılır. Ayrıca göz hastalıklarının teşhis ve tedavisinde, mide ve duedonum ülserlerinde artan bağırsak hareketlerini azaltmak amacıyla, ü1seröz ve müköz kolitlerde morfinle birlikte, düşük kalp debisi ile birlikte bradikardi varsa akut tedavide kullanılır. Akut miyokard enfarktüsünde kan basıncı da düşük ise atropin kalp ritmini ve kan basıncını artırma amacıyla kullanılır. Sistitle beraber idrar yapma sıklığı varsa bunu azaltmak için ve parkinson tedavisinde kullanılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder