8 Ekim 2013 Salı

Katı Farmasötik Şekiller


KATI FARMASÖTİK ŞEKİLLER





Toz (Poudre) Nedir?
Toz, Katı ilaç ya da ilaç karışımlarının havanda dövülerek toz haline getirilmesidir. Çok bilinen türlerden örneğin mantar pudraları gibi.


       Kaşe (Cachet) Nedir?

Kaşe Nişastalı bir hamurdan yapılan kalıplar içerisine toz halindeki ilaçlar konularak hazırlanır. Acı ve ağızdan alınması zor ilaçların kullanımında kolaylık sağlar.  


Paketler Nedir?
Paket Nedir?

Paketler: Toz halinde bulunan ya da toz haline getirilen ilaçlar, tek bir dozluk pa¬ketler halinde hazırlanır. Dil üzerine dökülür ve arkasından su içilir ya da
suya karıştırılarak alınabilir.

Kapsül Nedir?


Kapsül: Mide-bağırsak enzimlerinde parçalanan ilaçlarla; tadı, kokusu çok kötü olduğu için içilmeleri güç olan katı, sıvı ilaçlar jelatin ve kreatindenyapılmış koruyucular içine konularak hazırlanır. Silindir, zeytin şeklinde ve değişik büyüklüklerde olur. Bağırsakta açılan ilaçlardır.

Tablet (Comprime, Tablette)
Tablet Nedir?

Tablet: Toz halindeki ilaçların yapışkan bir maddeyle karıştırılarak makinelerde sıkıştırılması suretiyle elde edilir. Yuvarlak, mercimektanesi büyüklüğünde ve daha değişik büyüklüklerde olabilir. Dozaj ayarlamaları için tabletler üzerinde tableti ikiye ve dörde bölebilecek çentikler bulunabilir. Acı ilaçlar şekerle kaplanırsa buna draje denir. Tabletler, yutularak alınmak için hazırlanabildiği gibi, dil altından emilenleri, vaginal tabletler, efervesan tabletler (Karbon dioksit çıkaracak şekilde maddelerle hazırlanır), çiğneme tabletleri olmak üzere çeşitli şekillerde hazırlanır.   

Pastiller (Pastille)
Pastil Nedir?

Pastil: Toz halindeki ilaçların yapıştırıcılarla karıştırılarak yassı, yuvarlak v.b. kalıplara dökülmesi ile elde edilir. Ağız ve boğaz antiseptikleri ve mide asi¬dini nötralize eden ilaçlar genellikle pastilolarak hazırlanır. Tükenineeye kadar emilmesi gerektiğinden şeker ve tadı hoş maddelerle hazırlanır.

Pilül (Pilule)
Pilül Nedir?

Pilül: Özel bir aletle ilaç hamuru eşit büyüklüklerde kesilerek, tek tek yuvarlanır. İlaç hazırlayan eczacıların tarihe karışmasıyla bu tür de ortadan kalkmak üzeredir.)

Draje (Dragee)
Draje Nedir?
Draje: Dışı şekerle kaplı ilaçlardır.

 Ekstreler Nedir?

Ekstreler: Yarı sıvı, sıvı ve kuru şekilleri vardır. Bitkisel ve hayvansal drogların, su, alkol ve eter gibi uçucu çözücüler içerisinde eritilmesidir. Daha sonra eritici istenilen miktarda uçurularak yukarıdaki ekstre şekilleri elde edilir.                                                                                                 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder