16 Ekim 2013 Çarşamba

Adrenerjik İlaçlar ve Kullanımı


Sempatomimetik (adrenerjik) ilaçlar Şok ve hipotansiyon tedavisinde kan basıncını artırmak için, diş hekimliği ve genel tıbbi uygulamalarda kullanılır. 

Metildopa hangi durumlarda kullanılır
Klonidin hangi durumlarda kullanılır


Metildopa ve Klonidin  hipertansiyonda kullanılır. Rezerpin hipertansiyon tedavisinde kardiyovaskü1er etkisi nedeniyle kullanılır. Antipsikotik etkisi de vardır. Yan etkileri fazla olduğu için antihipertansif olarak ara sıra kullanılır ve antipsikolitik olarak da diğer antipsikolitik ilaçlara dayanamayan hastalarda tercih edilir. 



Guanetidin hangi durumlarda kullanılır
Guanetidin vazospastik hastalıkların tedavisinde kullanılır. 


Propranolol hangi durumlarda kullanılır

Propranolol ve Metoprolol Beta-adrenerjik blok yapıcı maddelerdir. Antihipertansif ilaç olarak kullanılırlar.


Hidralazin hangi durumlarda kullanılır?

Hidralazin damar düz kaslarını etkileyerek periferik damar direncinde kan basıncında azalma ile kendisini gösterir. Primer hipertansiyon tedavisinde diğer ilaçlarla birlikte kullanılmalıdır. Prazosin hafif ve orta dereceli hipertansiyonda kullanılır. Minoksidil direk etkili bir periferik vazodilatatördür. Bütün damar düz kaslarını etkileyerek sistolik ve diyastolik kan basıncını azaltır. Önemli yan etkileri vardır. Bu nedenle diüretik ve antihipertansif ilaçla kontrol altına alınamayan çok ciddi hipertansiyon durumlarında kullanılır. Diazoksid ve sodyum nitroprussid acil hipertansiyonda kullanılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder