29 Ekim 2013 Salı

Nöromüsküler Bloke Edici İlaçlar

Motor sinirlerin miyelin kılıfsız sinir uçlarının çizgili kas hücre zarı ile oluşturduğu ve birbirlerine tam temas etmeyen çukurumsu, kavşaksı yapıya nöromüsküler kavşak denir. Fizyoloji bilgilerinden hatırlanacağı gibi nöromüsküler kavşakta konumuzla ilgili olarak bir dizi olay meydana gelir. Uç kısmı yassılaşmış biçimde olan motor sinirin uyarılmasıyla, sinir uçlarında veziküller içinde bulunan asetilkolin salgılanır. Asetilkolin, nikotinik reseptörler aracılığı ile motor sinirden aldığı uyarıyı (impuls) kas lifine iletir. İmpulsu alan kas lifi kasılır.



İşte, nöromüsküler bloke edici ilaçlar, nöromüsküler kavşakta, kas liflerinin kasılmasını sağlayan sinir uyarılarını engelleyerek etkilerini gösterirler. İşte, bu sinir uyarılarının engellenmesine nöromüsküler blog adı verilir. Nöromüsküler bloğun gerçekleşmesiyle impuls çizgili kasa iletilemez ve o kas kasılamaz, yani gevşetç Nöromüsküler blog yapma amacıyla kullanılan ilaçlara da nöromüsküler bloke edici ilaçlar adı verilir. Bu grup ilaçların analjezik etkileri yoktur ve gelişen reversibl çizgili kas felci esnasında bilinci açıktır.


Bu grup ilaçlar SSS’ne giremezler ve hepsi de İ.V. yolla kullanılırlar. Çizgiki kaslarda geçici felç oluşturarak cerrahi operasyonlarda cerrahın gevşek zeminde daha kolay çalışmasına imkan verir. Ayrıca, ciddi yan etkileri (apne) dolayısıyla bu grupta bulunan ilaçlar, deneyimli hekimler tarafından ve gerekli oksijen ile diğer suni solunumla ilgili cihazlarının bulunduğu donanımlı ortamlarda uygulanmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder