16 Ekim 2013 Çarşamba

Otonom Sinir Sistemi İlaçların Farmakolojisi

Parasempatomimetik (muskarinik) İlaçların Etkileri

Parasempatomimetik (muskarinik) ilaçlar parasempatik sinir sisteminin uyarılması sonucu meydana gelen etkinin benzerini yaparlar. Yani sempatik sistemi stimule etmeden, blokaj yolu ile etki ederler. Parasempatomimetik ilaçlar damar düz kaslarını gevşetir, diğer yapıların düz
larını kasarlar.



Fizostigminin Etkisi
Fizostigmin fizostigma venonosum bitkisinin tohumlarından elde kalıcı etkiye sahip bir alkaloidtir. Vücutta çok iyi dağılır. Fizostigmin beyin bariyerini' geçer ve merkezi sinir sistemine etki eder. Sindirim teminde ve hatta konjonktivadan bile çok kolay emilir ve organizmaya sistemik etki yapar.

Neostigminin Etkileri
Neostigmin geçici etkiye sahip bir antikolinesteraz ilaçtır. Antikürar etkiye sahiptir. Ağız yolu ile düzenli emilmez. Miyasteni tedavisinde kullanılır. İntramusküler enjeksiyondan 8 – 10 dakika sonra etkisi görülür ve 3 – 4 saat kadar devam eder.
Edrofonyum Klorid farmakolojik özellikleri neostigmine benzer. Neostigminden farklı olarak etkisi daha hızlı başlar ve etki süresi daha kısadır.
Bu özelliği ilaç birikmesini ve toksisiteyi önemli ölçüde azaltır.

Pridostigmin Bromidin Etkileri
Pridostigmin Bromid neostigmine benzer özelliktedir. Antikolinesteraz etkisi ve yan etkileri neostigminden daha zayıftır. Myostenia gravis tedavisinde etkilidir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder