16 Ekim 2013 Çarşamba

Periferik Vazodilatatörler


Periferik vazodilatatörler periferik damarları genişletir, lokal dolaşım yetmezliği tedavisinde kullanılırlar. Damarlarda organik lezyona bağlı da­ralma, tıkanma ya da sempatik tonüsün artmasına bağlı spazm nedeniyle il­gili kısma giden kan azalır. Buna bağlı olarak ekstremitelerde ağrı ve mo­rarma görülür. Arterosklerozda damarın ilaçla genişletilmesi mümkün değildir, hatta sistemik kan basıncının düşmesiyle beraber iskemik bölgeye kan akımını daha da azaltırlar.

Papaverinin kullanıldığı durumlar

İzoksuprinin nikotik asit ve türevlerinin kullanıldığı durumlar
 Papaverin, izoksuprin nikotinik asit ve türevIeri damarlardaki organik lezyona bağlı daralma ve tıkanmalarda kul­lanılır. Adrenerjik nöron blokörleri vazospastik hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Alfa adrenerjik reseptör blokörleri serebrovasküler hastalık­larda çok kullanılır.

Ergometrinin kullanıldığı durumlar
Ergotaminin kullanıldığı durumlar
Metilergonovinin kullanıldığı durumlar


Ergometrin direk etki ile uterusun kasılmasına neden olur. Doğum so­nuna doğru kullanılır. Doğumdan hemen sonra plasenta atımı sırasında ola­bilecek doğum sonrası kanarnaları önlemek için kullanılır. Metilergonovin postpartum hemorajileri (doğum sonu kanarnaları) önlemek amacıyla pla­senta ayrıldıktan sonra kullanılır. Ergotamin migren krizi tedavisinde çok sık kullanılır. Serebral dolaşım bozukluğuna bağlı semptomların tedavisinde kullanılır.

Nikotin tıpta sigarayı bırakmak isteyenlere yardım amacıyla kullanıl­maktadır. Gangliyon stimule eden diğer maddeler, beyin, göz ve plastik cer­rahide kanamayı azaltmak amacıyla kullanılır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder