9 Ekim 2013 Çarşamba

Kas Gevşetici İlaçlar


ADELE GEVŞETİCİ İLAÇLAR  (KAS  GEVŞETİCİLER)

KAS GEVŞETİCİLERİN FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Adele gevşetici ilaçlar motor sinir uçlarından iskelet kaslarına iletiyi bloke eden ilaçlardır. Nöromuskü1er blok yapıcı maddeler kürardan (Güney Amerika'da Amazon bölgesinde ok zehiri olarak kullanılan çizgili kaslan felç eden bitkisel zehir) elde edilmiştir.



Kürarın Avrupaya girişi 16. yüzyılda olmuştur. Etki yerinin nöromüsküler kavşak olduğu sinir üzerinde ya da kasın kontraktif mekanizmasında bir etkisi bulunmadığı ortaya konulmuştur. Sinir çizgili kas deneysel preperatlannda kürizan ilhaçlannı, kasın direkt stimülosyonuna bağlı olarak meydana gelen kasılmayı önlerler. Kısmen saflaştırılmış ve etkisi standardize edilmiş kürar yakın zamanlara kadar klinikte kullanılmıştır.

Kas gevşetici ilaçlar çizgili kaslarda güçsüzlük veya gerçek bir felç oluşturur. Çeşitli kasların bu ilaca karşı duyarlılığı farklıdır. Bundan dol kasların felci belirli bir sırayı izler. En duyarlı olan kaslar göz, orta ku yüz, çene, dil ve farenks kaslan ile parmaklardaki ufak kaslardır. İlaç küçük dozlarda verilmişse felç hali sadece bu kaslarla kısıtlı kalır. Doz artrıldığında diğer kaslar, interkostal kaslar ve en sonunda diyafragma felç olur. Bu nedenle adele gevşetici ilaçlar uygulanırken suni solunum yapılması için gereken alet ve personelin hazır olması gerekir.
Çizgili kasların felçten kurtulmaları yukarıda açıklanan tersi olan bir sıraya göre olur. Felçten önce solunum kasları çıkar.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder