16 Ekim 2013 Çarşamba

Sempatolitik İlaçlar


a. Adrenerjik ve Beta Adrenerjik Nöron Blokörleri
* Merkez (Santral) etkili sempatetik inhibitör ilaçlar: Klonidin ve metildopadır.
* Periferik etkili sempatetik inhibitörIer: rezerpin, guanetidin propranolol ve metildopa'dır. Rezerpin ve guanetidin adrenerjik nöron blokörleridir. Propranolol ve metaprolol beta adrenerjik reseptör blokörleridir.

b. Alfa Adrenerjik Reseptör Blokörleri

(1) Arteriyel vazodilatatörler: Hidralazin, prazosin, minoksidiI, diazoksid ve sodyum nitroprusit olarak sıralanır.

(2) Periferik vazodilatatörler: Damarlardaki organik lezyona bağlı daralma ve tıkanmalarda direk etkili vazodilatörler ve beta adrenerjik reseptörler etkilidir. Vazospastik hastalıkların tedavisinde adrenerjik nöron blokörleri ve alfa adrenerjik reseptör blokörleri etkilidir. Direk etkili olanlar: Papaverin, nikotinik asit ve türevIeridir. Beta adrenerjik reseptörleri aktive edenler: Nilidrin (Nylidrin) ve izoksuprin (lsoxsuprine)dir.

Adrenerjik nöron blokörlerinden vazospastik hastalıklarında en etkili ilaçları rezerpin, guanetidin ve metiIdopadır. (Bak. antihipertantif i ilaçlar). Alfa adrenerjik reseptör blokörlerinden tolazolin ve fenoksi benzamin bu gruba örnek ilaçlardır.

(3) Ergot alkaloidleri: Tarlada uzun süre beklemiş tahılların üzerinde üreyen klaviseps purpurea (cIaviceps purpurea) denen bitkilsel parazitlerden elde edilir. (Şekil:4) Çavdar mahmuzu alkaloidleri olarak da isimlendirilir. En önemli ergot alkaloidi ergometrin ve ergotamindir. Ergometrin içeren preparatlar meterjin, metiIer ve uterjin'dir. Ergotamin içeren preperat jinerjen  ergotamin içeren kombine preparatlar ise avamigren, cafergot, ergofen ve ergosanol draje olup migren tedavisinde kullanılırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder