29 Ekim 2013 Salı

Hamileliği Önleyici İlaçlar

Hamileliği önlemek için kullanılan ve içerisinde belli hormonlar bulunan doğum kontrol preparatlarıdır. Doğum kontrol yöntemi olarak kısırlaştırma dışında, en etkin yöntem oral kontraseptifler, çoğunlukla oral yolla kullanılırlar ise de yüksek doz hormon ihtiva eden parenteral yolla da uygulanabilen preparatları vardır.

Çeşitli biçimlerde uygulanmasına göre isimler verilen oral kontraseptiflerin içerisinde çeşitli dozlarda östrojen ve progesteron bulunmaktadır. Östrojen ile progesteron içeren kombine haplar en etkili olan oral kontraseptiflerdir.



Bazı preparatlar, düşük dozda (20 mikrogram etinilöstradiol) östrojen ihtiva eder ve ileri yaşlardaki kadınlar için daha uygundur. Standart dozlu preparatlarını (etinodiol, levonorgestrol, noretisteron) içerir. Yüksek dozlu 50 mikrogram etinilöstradiol ihtiva eder. Östrojen içeren kombine oral kontraseptifleri, varisli ve tromboflebitli kadınların kullanması kontrendikedir. Kombine oral kontraseptif hapları her gün aynı saatte alınmalı ve 12 saatten fazla olan gecikmelerde etkinliğinin azalacağı hatta kaybolabileceği unutulmamalıdır.

Oral kontraseptifler, doğum kontrol yöntemi dışında, dismenore, disfonksiyonel kanamalar, adet düzensizliği, endometriyoz ve premenstruel sendrom tedavisinde de kullanılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder