7 Ekim 2013 Pazartesi

İlaçların Farmasötik Şekilleri


İLAÇLARIN FARMASÖTİK ŞEKİLLERİ

İLAÇLARIN FARMASÖTİK ŞEKİLLERİ (Kaşe - paket, tablet pilül, pastil, draje, kapsül, losyon, şurup, solüsyon, gargara, ampul, pomat, suppozituvar)



Farmasötik Şekil Nedir?

Farmasötik şekil, ilacın kullanılabilir hale getirildiği şekildir. ilacın etki maddesi sıvı ya da katkı maddelerle çeşitli şekillerde kullanılabilir hale getirilir.

Aynı ilaç, aynı miktarda değişik sıvı ya da katkı maddeleriyle farklı etkiler yapar. Burada uygulandığı yerden ilacın emilim derecesinin değiştiği gerçeğini açıkça görmek mümkündür. Örneğin, penisilin G ağızdan alındığında sindirim sisteminden üçte biri emilir. Çünkü mide asidinde parçalanır. Aynı ilacın paranteral kullanımına eşdeğer bir kan konsantrasyonu elde edebilmek için ağızdan 3-5 kat daha yüksek doz ilaç verilmesi gerekir.

Çeşitli kimyasal maddelerden elde edilen ilaçların kolayca alınabilmeleri amacıyla ve gerektiği gibi yararlanılabilmesi için hazırlanmış çeşitli şekilleri vardır.

KATI FARMASÖTİK ŞEKİLLER
Katı farmasötik şekiller: Toz, kaşe, paketler, kapsül, tablet, pastil, pilul, draje, extrelerdir.

Yarı Sıvı Yarı Katı Farmasötik Şekiller Nelerdir?

 Yarısıvı, yarı katı farmasötik şekiller: Supozituvar, ovüller ve merhem1erdir.

SIVI FARMASÖTİK ŞEKİLLER

Sıvı farmasötik şekiller: Solüsyonlar, enjeksiyonluk solüsyon, şurup, posyon, eliksirler, tentür, galenik preparasyonlar, losyonlar ve lavmanlar olarak sıralanır.

ÇİFT FAZLI SİSTEMLER

Çift fazlı sistemler: Süspansiyon, emülsiyon ve aeresöllerdir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder