6 Ekim 2013 Pazar

İlaçlar Vücuttan Nasıl Atılır ?



İLAÇLARIN VÜCUTTAN ATILIMI NASIL OLUR ?

Böbreklerle boşaltım: Böbrekler vücuda alınan bir ilacın değişerek ya da değişmeden atıldığı bir yoldur. İlaçlar böbrekten filtrasyon ve sekresyon olmak üzere başlıca iki yolla boşalır. Filtre edilmiş ilaçlar, suda çözünen maddelerdir. Penisilin, aspirin ve diüretikler ise sekresyon yoluyla boşaltılırlar. .

Safrayla boşaltım: Bir ilaç safra yoluyla ince bağırsağa boşalınca bir kısmı ince bağırsaktan emilirken bir kısmı dışkı ile atılır. Ilaç formlarının bağırsak lümeninde parçalanması ile serbest ve lipidlerde çözünebilen ilaç molekülleri açığa çıkar. Serbest moleküller kolayca emilerek karaciğerde tekrar konjuge (ilacın vücutta reaksiyona girmesi) olur ve safrayla atılır. Bu durum ilacın organizmadan atılımını geciktirir.



Yan Atılım Yolları

Akciğerler, uçucu özellikteki ilaçların atılım yoludur. Koklanan ilaç alveoller aracılığı ile kana karışır. Kan ile denge kurulduktan sonra ilacın arta kalanı akciğerler yoluyla dışarı atılır. Genel anesteziklerde olduğu gibi.
. '.
Tükrük yolu, cıva (Hg), bizmut (Bi) gibi metalik iyonlar bu yolla atılırken diş etlerinde, dil ve ağızda bozukluk yapar. Jinjivit, stomatit v.b. durumlarda kullanılan ilaçlar ile kafein, morfin v.b. doping yapıcılar da tükrük yoluyla atılırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder