29 Ekim 2013 Salı

Kanser İlaçları Hakkında Bilgi

Kanser tedavisinde kullanılan ilaçlara denir. Kanser, hücrelerin kontrolsüz olarak aşırı şekilde çoğalması ile karakterize öldürücü bir hastalıktır. Tüm kanser tiplerinin ortak özelliği, hücre döngüsü kontrol mekanizmalarının ortadan kalmasıdır. Çoğalan hücrelerin çeşidine göre oluşturduğu organa göre vb. çok çeşitli kanser tipleri vardır.

Kemoterapinin temel ilkesi, vücut hücrelerine zarar vermeden bakteri, virüs veya bir başka canlı patojen ajanı seçici olarak yok etmek olduğu halde kanser tedavisinde bu ilkeden çok taviz verilir.



Malesef seçici olarak kanser hücrelerinin tarif eden bir ilaç henüz bulunamamıştır. Hücre çoğalmasına engel olmalarından dolayı stostatik ilaçlarda denilen anti-oplastik ilaçlar, esas olarak hızlı olarak çoğalan hücrelere etki ederler. Fakat, vücudumuzda hızlı çoğalan normal hücreleri de diğer hücreleri de kanser hücreleri gibi tahrip ederek, hayati tehlikeye sebep olabilecek düzeyde toksik etkilere neden olurlar. Çünkü malign hücrelerle normal vücut hücreleri birbirine çok benzer. Dolayısıyla habist hücreleri ile beraber vücut hücreleri de tahrip olur. Anti neoplastik ilaçların tedavi edici değerleri düşük olduğu için başarı şansı görünmüyorsa kullanılması doğru olmaz. Ayrıca tümör hücresinde, ilaçları rezistans gelişmesi, hastanın genel vücut direnci ve immünite durumu tedavi başarısını etkileyen faktörlerdir.

Antioplastik ilaçların çoğunluğu teratojendir. Yaşama tehdit edecek düzeyde toksik etkileri sebep olabilirler. Bu nedenle antineoplastik ilaçlar ancak deneyimli personel tarafından uygulanmalıdır. Ayrıca, tedavi de uygulanan dozlar çok karmaşıktır ve dozun ayarlanmasında özel uzmanlık bilgisi gerektirir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder