8 Ekim 2013 Salı

Sıvı Farmasötik Şekiller


SIVI FARMASÖTİK ŞEKİLLER


Solüsyonlar (Solution, Solutio)
Solüsyon Nedir?

Solüsyon: Bir çözücü içinde etken maddenin bulunması şeklidir. Örneğin, iyodun alkol içinde çözümüyle elde edilen tendürdiyot bir solüsyondur.

Enjeksiyonluk Solüsyonlar

Bir ilacın damar içine ya da damardan zengin bir bölgeye uygulanması amacıyla hazırlanır. Camdan yapılmış ampuller ve birkaç dozluk ilaç içeren küçük şişelerde hazır halde bulunabilir ya da kullanmadan önce hazırlanır. Bazı ilaçların enjektörlere çekilmiş halde hazır solüsyonları vardır. Kauçuk bir bölme ile ikiye ayrılan enjektörün bir tarafında bir ilaç solüsyonu, diğer tarafında bir ilaç solüsyonu bulunur. İlaçlar enjekte edilirken birbirine karışırlar. Enjeksiyonluk solüsyonlar steril olmalıdır.

Deri Altına Verilmeyecek İlaçlar
Yağlı solüsyonlar ve süspansiyon şeklindeki solüsyonlar damar içine ve deri altına verilmemelidir.


Şuruplar (Sirop, Sirupus)
Şurup: İçerisinde % 60'dan fazla şeker ihtiva eden su karışımlı preparatlardır.
Şeker yüzdesinin yüksekliği nedeniyle içinde bakteri ve mantar üreyemez.



Posyonlar (Potion, Potio)

Posyonlar:İçerisindeki şeker miktarı şuruba göre dörtte bir oranında daha azdır.
Mantar ve bakteri üreyebilir, En geç bir hafta içinde bitirilmelidir.

Eliksider (Elixir)

Eliksider: İlaçların su, şeker ve alkol karışımlı, kokulu preparatlarıdır. Az şekerli olup % 20 oranında alkol ihtiva ederler.

Tentürler (Teinture, Tincturae)

Tentürler: Bitkisel drogların alkol, eter ve diğer eriticiler içerisinde çözünmesi ile elde edilen bir ilaç şeklidir. İlaç süzüldükten sonra elde edilen renkli ve berrak kısım reçetelerde gram veya damla olarak yazılır. Etkin tentürlerin yaklaşık 55-60 damlası bir gramdır.

Losyonlar (Lotions)



Losyon: Sadece haricen (deriye) uygulanan solüsyon, emülsiyon ve süspansiyon şeklindeki karışımlardır. Orneğin, diferıhidramin ihtiva eden losyon kaşıntıya sürüIerek ya da püskürtülerek uygulanır.

Lavmanlar (Lavament, Clysmus)

Lavman: Rektum yoluyla sıvı halinde verilen ilaçlardır. Bağırsak boşaltıcı, tedavi edici ve besleyici lavmanlar vardır. Tedavi edici lavmanlar en fazla 15 ml olmalıdır. Daha fazla olursa bağırsak peristaltizmini uyarır ve defekasyona yol açar. Lokal ve sistemik etki amacıyla ilaçlı lavmanlar yapılır. Boşaltıcı lavman ı-l,5 litrelik tuzlu müshil ve su karışımı sıvılardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder