Çiğdem bitkisinden elde edilen (soğan ve tohum kısmından) kolşisinin ürik asit metabolizmasına etkisi yoktur. Gut artritinde antiinflamatuar etki gösterek, akut gut krizlerinin tedavisinde kullanılır. Kolşisin, ürat kristallerinin lökositler tarafından fagositozu esnasında ortaya çıkan, artrit oluşumuna katkıda bulunan, bir glikoproteinin yapımını engellemek suretiyle de etkisini gösterir.
Akut gut artriti esnasında, 0.5 - 0.6 mg dozunda her saat başı 5 defa verilir. Daha sonra ağrı geçene kadar ya da sindirim kanalı toksik belirtileri (bulantı, kanlı ishal, karın ağrısı gibi...) ortaya çıkana kadar 2 saatte bir olmak üzere aynı doz verilir. Günlük toplam doz 10 mg'ı aşmamalıdır.
Hematüri, hipovolemik şok, oligüri, damar endotelinde zedelenme, B12 vitamini emiliminde engellenme ve buna bağlı gelişen sinirsel lezyonlar, sindirim kanalı bozuklukları kolşisin başlıca yan etkilerindendir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder