5 Kasım 2013 Salı

Amfenikoller

Bakterilerin protein sentezini bozarak bakteriostatik etki gösteren geniş spektrumlu bir antibiyotiktir. Spektrumu geniş olmasına rağmen ciddi yan etkilerinin olması, irrevesibl olarak anemiye sebep olmasına rağmen, ciddi yan etkilerinin olması, irrevesibl olarak anemiye sebep olması ve bazı bakterilerde rezistans oluşmasından dolayı günümüzde önemi azalmış antibiyotik grubudur. Kloramfenikole oranla aplastik anemi riski daha az olan tiamfenikol ile kloramfenikol bu grupta bulunan iki ilaçtır.




H. influenza ya bağlı menenjit, tifo, beyin apsesi, riketsia ve bazı anerob enfeksiyonlarla, diğer ilaçların etkili olamadığı vakalarda kullanılırlar. Yetişkinlerde oral, İ.M., İ.V. yolla günde 3 - 4 defa 250 - 500 mh dozunda kullanılır.

Bulantı, kusma, ishal, stomatit, baş ağrısı, ruhsal depresyon, delirium hali, bazen konfüzyon, aplastik anemi, kemik iliği depresyonu, allerjik reaksiyonlar ve gri sendrom kloramfenikolün sebep olduğu başlıca yeni doğmuş bebeklerde ortaya çıkan solunum depresyonuna bağlı gri cilt görünümü ve ani ölümlere yol açan bir sendromdur. Prematüre ve altı aydan küçük bebeklerde kullanılması kontrendikedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder