4 Kasım 2013 Pazartesi

İzofluran (Foran) İlaçların Farmakolojik Özellikleri

Fiziksel özellikleriyle enflurana benzeyen, yanıcı olmayan, keskin kokulu bir maddedir. Enflurana göre indüksiyon ve ayılma daha çabuk olur. Analjezik etkisi yeterli olur. Güçlü vazodilatasyon ve taşikardi yapar. Kafa içi basıncı serebral vazodilasyon sonucu artar.



Çizgili kaslarda gevşeme halotana nazaran daha fazla olur ve belirgin derecede kas gevşemesi yapar. Nöromüsküler bloke edici ilaçlarla beraber kullanılacaksa, kürarizan ilaç dozu azaltılır. Konvülsiyonlara eğilim meydana getirmez. Doza bağlı olarak solonum depresyonuna sebep olur ve premedikasyonda opioidlerin kullanılmasıyla solunum depresyonu artar. Uterus, halotan ve enfluranda olduğu gibi gevşer. Karaciğere ve böbreklere toksik etkisi enflurana oranla daha azdır.

Koroner damarlarda da vazodilatasyona yol açar. Koroner damarlarda olması gereken kan vazodilasyona yol açar. Koroner damarlarda olması gereken kan vazodilatasyona uğramış bölgelere doğru yöneleceği için koroner kalp hastalığı olanlarda kontrendikedir. İzofluranın etki gücünün iyi olması ve yan etkilerinin diğer anesteziklere oranla daha az olması nedeniyle iyi bir anestezik olarak kabul edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder