3 Kasım 2013 Pazar

Knidin: Taşiaritmi Tedavisinde Kullanılan İlaç

Kinidin Nedir ? Kinidin Nelerden Elde Edilir ?

Geniş spektrumlu antiaritmik olan kinidin, sıtma tedavisinde kullanılan kinine benzer. Kinin gibi kına ağacından elde edilir.

Kinidinin etkileri ve kinidinin kullanıldığı durumlar:

Ekstrasistoller, atriyal flater, atriyal fibrilasyon ve ventriküler taşikardilerde kullanılır. Elli yıldan fazla zamandan beri kullanılan kinidin, tedavi dozlarında antiaritmik, düşük dozlarda ise antikolinerjik etki gösterir. Miyokardı deprese ederek iletim hızını ve otomasiteyi yavaşlatır.



Yüksek dozlarda kalbin kasılma gücünü azaltır. EKG'de görülebilen bu durum toksite belirtisidir. Kinin, dijitallerin toksite riskini artırdığğı için birlikte kullanılmamalıdır. Oral yolla kullanılır. Kinidin varfarin ve diğer antikuagülanlarla birlikte kullanılırsa protrombin zamanı uzar, kanın pıhtılaşması gecikir.


Kinidinin Kontrendikasyonları ve Yan Etkileri 

Yan etkileri sebebiyle hasta izlenmelidir. Uzun süreli kullanımlarda zehirlenmeye sebep olabilir. Kinidin zehirlenmesine çinkonizm adı verilir. Kulak çınlaması, iştahsızlık, işitme bozukluğu, baş ağrısı, görme bozukluğu, fotofobi, bulantı, kusma, ishal, trombositopenik purpura, allerjik reaksiyonlar, hipotansiyon ve dolaşım kollapsı kinidin başlıca yan etkilerindendir. Atriyoventriküler blok ve hipotansiyon da kullanılması kontrendikedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder