Proteinlerin Görevleri
- Proteinlerin ilk görevi büyüme, vücudun gelişmesi ve vücut doku ve hücrelerinin onarımını sağlamaktır. Daha sonra ise kasları ve kemikleri meydana gelmesinde büyük rol oynar.
- Proteinler hücrelerin yapı taşıdır.
- Bireylerin hastalık ve enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemi ve vücut direncinin güçlenmesini sağlar.
- Vücudumuz da ki enzim ve hormonların yapısına katılarak metabolizmasının çalışmasında katkıda bulunmaktadır.
- Hücre içi (intrasellüler sıvı) ve hücre dışı (ekstasellüler sıvı) sıvıların dengede tutulmasını sağlar.
- Yağlar ve karbonhidratlardan sonra vücudun ihtiyacı olan enerji ihtiyacı için kullanılır.
Protein Kaynakları Nelerdir ? Proteinler Hangi Besinlerde Bulunur ?
Bitkisel ve hayvansal besinler, içerisinde bulunan protein bakımından farklılık gösterebilmektedir. Alınan bu besinlerden vücudun yararlandığı protein miktarı da değişiklik gösterebilir. Et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri ve yumurtada protein oranı %80 – 85’i, tahıllar ve kuru baklagillerdeki protein oranı ise %50 – 70’tir. Ayrıca anne sütü ve yumurtadaki proteinin %100’ünden faydalanılabilmektedir.
Yumurta, et ve süt ürünlerinden alınan hayvansal proteinler, insan vücudunun büyüme ve gelişmesinde, hücrelerin de onarımı için gerekli olan tüm amino asitleri içermektedir. Bu sebeple hayvansal proteinlerde yüksek kalitede proteinler bulunmaktadır. Bitkisel besinlerde ise, hayvansal besinlere oranla daha az miktarda amino asit bulunmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder