Beta bloker ilaçlar - Beta Blokörler ne işe yarar ?
Sempatik sinir sisteminin aktivasyonu kalbin uyarılmasını ve hızını artırır. Dolayısıyla beta blokörler, sempatolitik ilaçlar konusunda belirtildiği gibi kalpte bulunan beta reseptörleri bloke ederek katekolaminlerin kalp üzerine olan etkilerini antagonize ederek etkisini gösterirler. Hipertansiyon, angi pektoris tedavilerinde de kullanılan beta blokörler, atriyal aritmilerde etkisizdir. Bu nedenle ventriküler aritmilerde tercih edilir. Kalp yetmezliği, hipotansiyon, akut miyokard enfarktüsü sonrası gelişen aritmilerde çok dikkatli olunmalıdır.
Beta Bloker İlaçlar Nelerdir?
Propranolol en çok kullanılan beta blokördür. Asebutol, metoprolol, atenolol, nodolol başlıca diğer beta blokör ilaçlardandır.
Prokainamid Nedir ? Prokainamid ilaçların etkileri nelerdir ?
Bir lokal anestezik olan prokain türevi olan prokainamid, ventriküler aritmilerde daha etkindir. Etkileri kinidine benzer.
Prokainamid ilaçların kullanılış yöntemleri ve dozajları
Oral ve İ.V. yolla kullanılır. Durum acil değilse oral yol tercih edilir. Günlük doz 2 g'ı geçmemelidir. Uzun süreli kullanımlarda lupus eritamatozusa benzyen bir tablo ortaya çıkar.
Prokainamid ilaçların yan etkileri nelerdir ?
Bulantı, kusma, ishal, hipotansiyon diğer yan etkileridir. Ranitidin ve simetidinle birlikte kullanılırsa prokainamaidin toksite riski artar.
Bu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSil