Alınan Doza bağlı olmayan toksik etkiler;
Doza bağlı yan etkilere göre daha seyrek görülen ve önceden meydana geleceği bilinemeyen dozdan bağımsız olarak görülen yan etkilerdir. Şiddetli ilaç alerjisinde çok az bir doz dahi çok gürültülü etkilerdir. Şiddetli ilaç alerjisinde çok az bir doz dahi çok gürültülü reaksiyonlara sebep olabilir. İlaç allerjilerinde, allerjik reaksiyonlar allerjen maddenin ilk defa alınmasında değil, sonraki alımlarında ortaya çıkar. Ortaya çıkan alerjik reaksiyonlar; kaşınma, ödem, ürtiker, kızarıklık, dermatit, vezikül veya bül, ateş, fotoallerji, anjiödem vb. olabileceği gibi çok az dozda bile süratle ortaya çıkabilen, anafilaktik şok adı verilen kısa sürede ölüme yol açabilen bir biçimde de olabilir.
Allerjik reaksiyonlar, bazen serum hastalığı adı verilen ve ilaç kullanımından 10 gün sonra ortaya çıkan gecikmiş tipte de görülebilir. Serum hastalığı ilaç alımını takiben 10 gün sonra ortaya çıkan eklem ağrıları, eklemlerde şişlik, ateş, kaşıntı, ürtiker, kızarlıklık vb. cilt lezyonları, anjiödem (ven ödemi) gibi belirtilerle seyreden bir tablo sergiler.
İdiosenkrazi, sebebi bilinmeyen ve ırsi olduğu düşünülen allerjik reaksiyonlardır ve dozla alakası vardır. İlaç allerjisinde ise doza bağlı değildir. İlaç allerjisinde antijen adı verile allerjiye sebebp olan maddenin (penesilinler gibi) önceden alınmış olması, yani vücudun o maddeyi ya da ilacı tanıması gerekir. Fakat, o allerjen ilaç (antijen), mutlaka ilaç olarak alınması gerekmez. Belki de allerjiye uğrayan o kişi, penisilin tedavisi görmekte olan bir hayvanın etini, sütünü yiyip içmesiyle alerjen maddeyi farkında olmadan almıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder